ČERVENÁ ŘEPA

Mám ji, jako mnozí, spojenou s nepříjemnou vzpomínkou na dětství. Tehdy se podávala ve školních jídelnách jen v kompotovaném stavu a to já opravdu nemusela. Od té doby jsem se jí vyhýbala velkým obloukem. Kdybyste mi ještě před lety řekli, že červená řepa se jednou stane jedním z mých oblíbených pokrmů, nevěřila bych ani vteřinu.
Moje kamarádka hodně často o řepě básnila a vychvalovala jí. Já jsem odmítala  jen pomyšlení na to, že bych někdy udělala řepu k večeři. Stalo se. Asi před třemi lety jsem se rozhodla, že jí zkusím dát ještě šanci. Řepu jsem koupila a vyzkoušela jakýsi recept z internetu. Už ani nevím, o který recept se jednalo.  Naprosto mě dostala ta skvělá chuť čerstvě upečené řepy. Nemohla jsem se jí nabažit a druhý den jsem běžela do obchodu se zeleninou pro další dávku. Tato krvavě červená dobrota se stala pravidelnou součástí stravy u nás doma. Celá moje rodina miluje červenou řepu i v kompotovaném stavu, tu já dodnes odmítám. Ale červenou řepu hodně často podávám pečenou a kombinuji s různými ingrediencemi. Dají se z ní vykouzlit vynikající pokrmy. Skvěle si pochutnáte na úplně jednoduchém receptu, kdy řepu nakrájíte na kolečka,osolíte, potřete česnekem a na olivovém oleji upečete v troubě. Vynikající předkrm nebo příloha.
Nedávno jsem vyzkoušela podávat pečenou řepu s rucolou a parmezánem. Jak jednoduché:
červenou řepu očistíme, nakrájíme na kolečka, osolíme a na olivovém oleji upečeme doměkka v troubě. Podáváme s rucolou a kousky parmezánu.

Určitě tento jednoduchý recept vyzkoušejte, jedná se o skvělou kombinaci chutí.
Nedávno jsem objevila i recept na Carpaccio z červené řepy (podle Zdeňka Polreicha). Musím vyzkoušet.
Je to skvělá zelenina, která se dá připravovat na mnoho různých způsobů. A hlavně, je plná zdraví. Vaše tělo obohatí velkým množstvím draslíku, železa, zinku, vitamínu C, E, kyseliny listové a dalších.
A s jakým vínem pokrmy z červené řepy snoubit? Pokud podáváte červenou řepu jako předkrm nebo salát, například s rucolou, bude nejvhodnější třeba suché Sylvánské zelené nebo Rulandské bílé. Jestliže se tato lahodná zelenina stane přílohou k masu,doporučujeme například nějaký dobrý Merlot, s vyváženou skladbou taninů.
Závěrem tedy musím přiznat, že ta nenáviděná a odsuzovaná červená řepa se po letech stala jednou z mých nejoblíbenějších pochoutek.  A jsem za to ráda!

P.K.
30.10. 2013