CHEESECAKE

Miluju cheesecake. Při mém nedávném pátrání po jeho historii jsem se dozvěděla, že tento úžasný "dort" si dopřávali už řečtí atleti na olympijských hrách kolem roku 776 př.kr. Recept se rozšířil dále díky Římanům. Dostal se do Ameriky a tam zdomácněl. A to hlavně v New Yorku. Newyorčané si recept v podstatě přivlastnili a dodnes si zakládají na tom, že ten jejich pravý newyorský recept na cheesecake je nejlepší.
I já mám cheesecake spojený s jedinečnou atmosférou této metropole. První svůj cheesecake jsem ochutnala právě při mé první návštěvě NY. Několik let jsem díky mé práci navštěvovala NY často a pravidelně a tak se cheesecake stal mým pravidelným dopingem po náročném letu z Prahy a sladkou siestou mezi  sprinty po newyorských ulicích a obchodech :)
Mé pravidelné návštěvy NY skončily,  a tak si občas dopřeji cheesecake v ověřených cukrárnách nebo kavárnách u nás. Ale úplně nejlepší je, když si udělám čas a upeču svůj vlastní.
Receptů je mnoho. Můžete si udělat cheesecake nepečený, na půl pečený nebo úplně pečený...Nejdůležitější je dobrý krémový sýr. Rozhodně doporučuji sýr Phliladelphia (po americku) nebo Mascarpone (po italsku). Někdo používá sýr Lučina. Nezkoušela jsem. Trochu se obávám, že by chuť cheesecaku nebyla taková, na kterou jsem zvyklá. Další důležitou součástí jsou sušenky na  korpus. Klasické BeBe sušenky jsou výborné.

Já mám ověřený tento recept:

250 g BeBe sušenek
125 g kvalitního másla
600 g krémového sýra Mascarpone nebo Philadelphia
250 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
1 lžička citrónové šťávy
3 vejce + 1 žloutek
2x 250 g zakysané smetany

Rozdrtíme sušenky (nejlépe v robotu), přidáme máslo a vytvoříme hmotu, kterou upěchujeme na dno dortové formy. Lepší je, když si formu vyplníte pečícím papírem.
Celou formu vytřeme máslem a dáme do ledničky. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme krém.
Krémový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní ingredience - 1 zakysanou smetanu 250 g, vanilku a citronovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát při pokojové teplotě a pak vložíme do trouby. Po 10 minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotevíráme.
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme dost asi 2 hodiny pozvolna vychládat. Vychladlý dort zakryjeme alobalem a dáme do ledničky na minimálně 6 hodin. Nejlépe přes noc. Před podáváním potřeme ještě povrch zakysanou smetanou, kterou jsme prošlehali s jednou lžící cukru a lžičkou citrónové šťávy.

 

Zjistila jsem také, že 30. červenec je národním dnem cheesecaku. Tak si to datum zapište do diáře a dopřejte si cheesecake stylově uprostřed léta s nějakým čerstvým ovocem, jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz.

Věřím, že si pochutnáte :)

P.K.

10.6.2014