DELIKATESA JMÉNEM KOZÍ SÝR

 

Těším se na jaro...jako každý rok je ta zima nekonečná :) Těším se na jaro, na teplejší a voňavý vzduch, na zelenou trávu, na kytky, na věci, kvůli kterým se těší na jaro snad každý...
Těším se na jaro a na čerstvý kozí sýr. Minulý víkend už jsem měla první letošní dávku této delikatesy. Mám skvělou dodavatelku, která o kozy pečuje s láskou a stejně tak vyrábí sýry. Samozřejmě čistou přírodní cestou, bez chemických a umělých "zlepšovadel".
Pro mě, mojí kolegyni Štěpánku a naše rodiny se tento kozí sýr stal doslova závislostí :) Od jara do podzimu si každý čtvrtek domů přinesu cca 1/2 kg a jsem ráda, když ještě nějaký zbyde na víkend...většinou totiž hodně rychle zmizí. Tím, že se u nás v lednici nikdy moc dlouho neohřeje (nebo spíš neochladí :)), nemám moc příležitostí s kozím sýrem experimentovat a zkoušet nové kombinace chutí.
Nejlepší je totiž jen tak, úplně čerstvý v kvalitním panenském olivovém oleji, s rajčaty, rucolou a vlašskými ořechy...a ještě se sklenkou vína. Nejlepší bude nějaký dobrý suchý Ryzlink vlašský nebo třeba Zweigeltrebe Rosé.
Výborný je také zapečený s cuketami a posypaný čerstvým tymiánem nebo zapečený s červenou řepou.
Kozí sýr je hodně prospěšný pro lidský organismus a zárověň je opravdu lahodný. Vy, kteří máte předsudky o výrobcích z kozího mléka, se pokuste je zahodit. Pokud si najdete dobrého a kvalitního dodavatele, je hodně velká pravděpodobnost, že i Vám zachutná :)

P.K. 17.3. 2015