DOMÁCÍ ZMRZLINOVÉ OCHLAZENÍ

 

Letní tropické počasí je tady a my většinou netoužíme po ničem jiném než po vodě, stínu, ochlazení....zmrzlině...
Léto je čas zmrzlin a existuje mnoho důvodů, proč je lepší si vyrobit zmrzlinu doma:

1) je to jednoduché (i pro ty, kteří nemají domácí zmrzlinovač)
2) uděláte si zmrzlinu přesně podle Vaší chuti, bude v ní jen to, co budete chtít a co máte rádi.
3) zahrady a sady jsou teď plné čerstvého ovoce, které se do zmrzlin skvěle hodí a ovoce je plné vitamínů
4) bude Vás to bavit :)

Podělím se s Vámi o postupy na výrobu zmrzlin, které jsem vyzkoušela já. Základem klasických zmrzlin je kvalitní smetana a vajíčko. Do osvěžujících ledových sorbetů je třeba přidat šťávu z citrónu. Co se týká cukru, používám jen třtinový.
Ale radím Vám, experimentujte! Udělejte si "zmrzku" podle Vaší chuti a chuti Vašich blízkých. Budete nadšeni. Zkoušejte různé ovoce. A vy náročnější, přidejte si do svojí ledové směsi vodku, sekt nebo brandy...
Mojí nejoblíbenější je kávová, přidala jsem do ní čerstvě namletou kávu Ethiopie Sidamo z naší nabídky www.kavasvet.cz. Má výraznou ovocnou kyselost a do zrmzliny je ideální. Do kávové zmrzliny můžete použít i kávu bez kofeinu.


Pokud nemáte domácí zmrzlinovač a budete zmrzlinu zamrazovat, ukládejte ji vždy do boxu s víčkem. A musíte počítat s tím, že zamražení bude trvat několik hodin.

Užijte si Vaše domácí zmrzlinování a napište mi Váš oblíbený recept na zmrzlinu. Ráda se inspiruji ;)

P.K.
6.7. 2015

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

 

200 g cukru, 400 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 100 g čokolády na vaření
Čokoládu rozlámeme na kousky a s trochou mléka rozpustíme ve vodní lázni. Rozšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme smetanu, mléko a dobře rozpuštěnou a vychlazenou čokoládu. Směs dobře promícháme a přelijeme do zmrzlinovače nebo do boxu na zamražení.

 

JAHODOVÁ ZMRZLINA

150 g cukru, 250 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, 300 g zralých jahod
Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, přidáme na kousky nakrájené nebo rozmixované jahody, smetanu a mléko. Směs dobře promícháme a přelijeme do zmrzlinovače nebo do boxu na zamražení.

 

ZMRZLINA Z ČERNÉHO RYBÍZU

200 g cukru, 200 ml smetany ke šlehání, citrón, 400 g očištěného  černého rybízu
Rybíz dobře rozmačkáme nebo úplně rozmixujeme, přidáme šťávu z jednoho citrónu, smetanu, cukr a směs dobře promícháme. Pak přelijeme do zmrzlinovače nebo do boxu na zamražení.

 

KÁVOVÁ ZMRZLINA

150 g cukru, 250 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, 2 - 3 lžíce čerstvě a středně umleté kávy. Kávy si dejte podle chuti. Pokud si svojí dávku kofeinu vychutnáte raději v šálku než ve zmrzlině. Použijte do směsi kávu bez kofeinu.
Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, mléko a kávu. Směs dobře promícháme a přelijeme do zmrlinovače nebo do boxu na zamražení.

 

BROSKVOVÝ SORBET

150 g cukru, 400 g broskví, 1 citrón
Broskve rozmačkáme nebo úplně rozmixujeme. Přidáme cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs dobře promícháme a přelijeme do zmrzlinovače nebo do boxu na zamražení.

 

MELOUNOVÝ SORBET

150 g cukru, 400 g melounu, 1 citrón

Meloun hodně rozmačkáme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs dobře promícháme a přelijeme do zmrzlinovače nebo do boxu na zamražení.