KÁVA Z FRENCH PRESSU

Tak jako mám konvičku moka espress spojenou s Itálií, mám french press spojený s Anglií. Když jsem tam pracovala,  byl součástí mé britské domácnosti. Pohled z okna do hertfortshirských pastvin a vůně kávy připravené ve french pressu otevíraly mé deštivé i slunečné dny na krásném anglickém venkově. To je zvláštní, jak se člověku jen tak při vzpomínkách vybavují i vůně.
Ale zpět k french pressu. Jedná se o válcovitou nádobu ze skla a kovu s pístem, na kterém je umístěno jemné nerezové sítko. Už podle názvu je zřejmé, že byl vynalezen ve Francii. A to kolem roku 1850. Vylepšenou variantu konvičky ze skla a kovu předvedl později kolem roku 1929 Ital Attilio Calimani.
French press je takový fajnový přístroj na jednoduchou domácí přípravu kávy. Aby z něj byla káva opravdu dobrá, je důležité dodržet při přípravě několik základních pravidel. Jako u všech ostatních způsobů přípravy kávy,  je základem dobrá kvalitní kávová zrna. Bez nich to nepůjde :)
Úplně nejlepší je, když si kávová zrna namelete těsně před přípravou kávy na ručním mlýnku. Pokud tu možnost nemáte, zajděte do nejbližší specializované prodejny, třeba k nám do Kávy svět a tam si nechte čerstvě praženou kávu namlít na takovou hrubost, jakou potřebujete. A to je další důležitý bod. Káva do french pressu musí být namletá hodně nahrubo.
A můžeme začít s přípravou. Namletou kávu nasypte do french pressu. Dávkování záleží na Vaší chuti a na tom, jak chcete mít kávu silnou. Doporučuje se 8 g kávy na 150 ml vody. Pak kávu zalijte vodou. Nepoužívejte vodu vroucí. Nejlepší bude teplota cca 92 - 96°C. Z kávy se na povrchu vytvoří taková pěkná krusta. Asi za minutu kávu promíchejte a celkově nechte louhovat 3 - 4 minuty a poté stlačte kávovou sedlinu  sítkem dolů. Nenechávejte kávu louhovat delší dobu než 4 minuty. Do kávy by se pak dostalo větší množství tříslovin, mohla by mít nepříjemnou hořkou chuť a už byste si moc nepochutnali. To je také důvod, proč by se měla káva po čtyřech minutách louhování okamžitě servírovat a nenechávat ve french pressu žádný zbytek.
French press je opravdu dobrý společník při přípravě kávy. V nabídce kamenných prodejen a eshopů včetně toho našeho najdete různé velikosti od 0,3 l do 1,5 l v různých designech a v různých cenových relacích.
Pokud běžně doma používáte přístroj na přípravu espressa, poříďte si french press třeba na chatu nebo chalupu. Budete ho mít spojený nejen s dobrou kávou, ale také s pohodovými chvílemi. V létě by se Vám také mohl hodit na  přípravu cold brew, což je káva louhována za studena. Ale o tom až příště!
Mějte pěkné dny s dobrou kávou!

P.K.
9. 2. 2017