NEJEN O CHLEBU...

Jsem ráda, že si na mě Alena Kramešová z křepenické pekárny našla čas ještě na sklonku roku 2015. Známe se nějaký ten pátek a seznámily jsme se díky luxusnímu kvasovému chlebu, na který se jejich pekárna specializuje.
Aleno, určitě na tuhle otázku odpovídáš často, ale i přesto se tě zeptám. Jsi vystudovaná ekonomka, pocházíš z Valašska, tak co Tě vedlo k tomu péct chleba v jedné malé vesnici u Sedlčan? Proč chleba a proč Křepenice?
Chleba, chleba jsem pekla pro naši rodinu a přátele několik let, pekly jsme s kamarádkou Aničkou ve v křepenické tvrzi ve velké sázecí peci, učily se v ní topit, bylo to vždy velmi vzrušující. Pak přišly kurzy pečení kvasového chleba, pozvání do čt 1 do pořadu Sama doma, kde všem chléb tolik chutnal, že po otázce kameramanů a moderátorek, proč nemám pekárnu, jsem si řekla, proč ne. Vlastně to byl poslední impulz. Do Křepenic jsem se dostala se svým manželem Davidem, utekli jsme tam z Prahy. Pro mě velkoměsto nebylo. Vyrůstala jsem na Valašsku a láska k přírodě, vesnici, poctivým věcem prostě ve mně zůstaly. Žila jsem v tom a byla vedena svými rodiči k tomu nebát se plnit si své sny. Na ekonomku jsem šla s tím, že marketing a obchod je prostě pro dnešní dobu dobrý vystudovat. Pak přišlo období, kdy jsem moc nevěděla, proč zrovna na takové škole jsem, ale jak to tak bývá, vše se rozkryje časem. Dnes jsem moc ráda, že mám povědomí o managementu, obchodu a marketingu, pro rozvoj firmy je to velké plus.

Kdy byla Vaše pekárna oficiálně otevřena?
Oficiálně jsme naši pekárnu otevřeli 1.4. 2013, budou to na jaře již tři roky.

Kolik bochníků chleba pekárna denně vyexpeduje?
Je to různé, ale třeba i 300 bochníčků :-) Někdy pečeme víc drobného pečiva jako housek, škvarkových pagáčků, makovek. Před Vánocemi jsme expedovali hodně vánoček. Záleží na momentální poptávce.

Vím, že Váš chleba si mohou zákazníci koupit na farmářských trzích v okolí Sedlčan, ale i v různých obchodech s farmářskými potravinami a zdravou výživou široko daleko a nově i v Praze. O Váš chléb je čím dál větší zájem. Je vůbec ještě možné udržet pekárnu ve stylu malého rodinného podniku? Nebo budete muset pekárnu rozšířit, zaměstnat více lidí atd. Bylo by to pak ještě stejně hezké a kvalitní jako dnes?
Šla jsem do toho, že chléb, který vyjde z naší pekárny, bude kvalitní, pro mne kvalita znamená nepoužívat barviva, umělá dochucovadla, látky zlepšující mouku atd., žádné směsi, žádná chemie, zkrátka chléb má být bez droždí, jen kvas, mouka, voda, sůl, popřípadě semínka, kmín. Pekárnu určitě udržím v tomto duchu, jinak by to pro mne ztratilo význam. Jde to, vždyť dřív to šlo i ve větších podnicích, proč by to najednou nemělo jít! Navíc pekárna, i když by měla mít brzy nový kabát, se bude stále řadit mezi malé rodinné firmy.Pravda je, že abychom se na trhu dnes už plném konkurence udrželi, musíme vyrážet i za hranice regionu do nedaleké Prahy, kde je o poctivé produkty také velký zájem.

Čím je kvasový chléb tak dobrý a zdravý pro lidský organismus?
Kvasový chléb je často zaměňován s kváskovým. Kvas a kvásek jsou dvě rozdílné věci. Kvas obsahuje pouze mouku – nejčastěji žitnou mouku a vodu, kdežto kvásek je droždí tzn. vzešlé v mléce a měl by se užívat pro sladké kynuté pečení, ne do chleba. Jedná se o rychlý proces kypření. Pravý kvasový chléb má velmi dobrý vliv na náš organizmus. Při kvašení dochází totiž k mnoha užitečným přirozeným procesům. Chléb kypřený žitným kvasem má léčebné účinky pro náš trávicí trakt, čistí krev, obsahuje dokonce přírodní antibiotika, a pokud si ještě navíc dopřejeme celožitný chléb, nahradíme tak pšeničnou mouku, kterou jsou naše těla už přímo zahlcena, teprve tím pro své zdraví uděláme hodně. Žito jako původní obilnina má spousty zdraví prospěšných enzymů, jiné složení lepku, jinou nutriční hodnotu než pšenice. Náš celožitný chléb se těší čím dál víc větší oblibě. Ale i náš nejprodávanější chléb obsahuje 60% žitné mouky. Chtěla bych tady vzkázat maminkám, které jsou přesvědčeny, že jejich děti jsou schopny jíst jen bílé housky a rohlíky. Zkuste dětem nabídnout náš chléb, udělejte si třeba někdy v podvečer výlet k nám do pekárny do Křepenic, máme otevřeno od Po- Pá vždy od 17h a můžete jim ukázat, jak se chléb peče. Myslím si, je důležité, aby se naučily jíst jiné pečivo, než pšeničné, bílé, drožďové housky často plné chemie, uděláte pro zdraví svých nejdražších hodně.

A ta semínka, která Váš chléb obsahuje, jsou také úžasná. Jaké druhy semínek používáte?
Často se sama pousměji nad naším letáčkem - tradiční kvasový chléb a ta semínka! Ale vše to vzniklo proto, že semínka máme doma rádi a do našeho chleba jsme je vždy v hojné míře přidávali. Pak přišla pekárna a já začala dělat chléb kmínový. Postupně se ozývali kamarádi, proč už nedávám semínka, tak jsem se k tomu vrátila. A míchám si vlastní směs semínek slunečnice, dýně a len.Do budoucna budeme mít i variantu chleba jenom s kmínem, také je čas od času pečeme na farmářské trhy.

Vedle chleba pečete také housky, makovky, o Vánocích vánočky.Chystáte se péct i jiný sortiment?
Nabídka pekárny se neustále rozšiřuje a mění, nechávám to tak trochu na i na požadavcích zákazníků a dokonce pečeme na přání. To vypadá tak, že například děláme narozeninové maxi pecny, ty můžou být 2-3 kilové. Takový chléb je například nejlepší na dlouhodobé uchování, vydrží déle vláčný. Ne náhodou naši předci pekli velké bochníky a měli je i na 14 dnů. Pečeme zatím na přání chlebíčkové veky, bagetky a také jsem samozřejmě pekla valašské vdolky (frgály). V poslední době jsme rozšířili sortiment o moravské koláče. V novém roce se objeví v nabídce valašské vdolky. Pečivo, které je běžně k dispozici ve velkých pekárnách, obchodech a supermarketech, je plné umělých látek, konzervantů a dalších "zlepšovadel mouky ". Podle mě většina lidí složení pečiva nečte a ani netuší, kolik nezdravých látek pečivo obsahuje. Vždyť snad není nutné mouku zlepšovat a chemicky upravovat, ne?
Máš pravdu, spousta lidí nemá čas zkoumat složení pečiva a nebo razí heslo, no to bychom nemohli už jíst nic. Ale když se nad tím zamyslíme, že chléb, či housky dáváme dětem třeba dvakrát denně nebo i víckrát, a pokud to neřešíme, dostanou úžasně vypadající koblížku, či mafinku z marketu na svačinu. Pěkně jim podstrojíme dávku chemického koktejlu. A to pak ještě něco dalšího dostanou ve školním stravovacím zařízení, když není ve škole či školce osvícená osůbka jako například v MŠ v Sedlčanech vedoucí stravování paní Neradová, která dětem zařazuje do jídelníčku ke svačinkám chléb bez chemie, občas si dopřejí i makovku. Bohužel lidský organismus vydrží hodně, ale postupně se zanáší a zanáší a to se pak divíme, kolik nových alergií, nemocí se kolem nás objevuje.V pekárnách si těmi zlepšovadly mouky či chuti zkrátka usnadňují práci, je to pak jednodušší, výrobky jsou jeden jak druhý, chleba nepraskne, vánočka se nerozleze, vše je prostě poslouchá na slovo. U nás v pekárně je vše vlastně co kus to originál, vše je jako živé a zákazníci si nestěžují, věří nám, že je to, jak má být, poctivé...

Jak už jsem psala, pocházíš z Valašska. Nevím, jestli to tak opravdu je dodnes, ale mám pocit, že Valašsko je oblast, kde se dodnes drží rodinné tradice, a tahle oblast na mě působí tak trochu pohádkově. Čerpáš něco z dětství a z rodinných tradic při své práci?
S odstupem času už 20let, co nežiju na Valašsku, často vzpomínám, jak a co se doma dělalo, ráda si i v té uspěchané době vše vytvářím sama. U nás doma se vše dělalo domácí, pekl se samozřejmě chleba, nedělní houstičky zvané večky, měli jsme své mléko, tvaroh, máslo, samozřejmostí bylo prase, domácí uzené, klobásy, drůbež. Každou sobotu se pekly valašské vdolky, což není nic jiného než frgály, jak je znáte. Jenže frgál na Valašsku neuslyšíte, je to totiž nepovedený vdolek. Tradičně jsme nakládali zelí a to ctíme s manželem dodnes i doma v Křepenicích, máme například kysané zelí s křenem, které vydrží křupavé po celý rok. Náš recept už převzalo hodně našich kamarádů.Asi z toho všeho vychází naše krédo pekárny „...a jde to i bez chemie" - myslím naprosto vážně!

U nás doma jsme schopni sníst Váš čerstvý chleba suchý. Je to opravdu pochoutka. Co u Vás doma? Nejste už chleba přesyceni nebo je i u Vás pochoutkou?
Vůbec! Nejsme, občas kupujeme chléb od konkurence, abychom mohli srovnávat. Ale nakonec nejoblíbenější večeře naší nejmladší dcery je sádlo od dědy, čerstvý chléb, rajče, cibule, sůl, to zkrátka frčí téměř denně. Chléb si bereme téměř všude na cesty s sebou. Teď nám přes svátky došel, tak jsem dokonce po dlouhé době pekla v domácí pekárně, jako kdysi.
Vím sama, jak je těžké skloubit rodinu, děti, domácnost s podnikáním. Jak se to daří Tobě? Jak často jsi schopna úplně vypnout a nepřemýšlet o pečení?
To je pro ženy vždycky těžké, každodenní otázka hned po ránu, jak se rozčtvrtit. Někdy se to povede líp, někdy hůř. Často máme k obědu chleba, ale máme na výběr jestli celožitný anebo žitno – pšeničný. Domácí úkoly naší Barče vznikají často v pekárně, ale beru to vše,jak to přichází, a tak to jde.Těžší je pro mne vypnout, to v programu ženám obecně chybí, tak to musím úplně odjet. Nejraději jedu domů na Valašsko a tam v kopcích obklopena lesy, dědovými ovečkami, kamarády a občas s kvalitním „valašským nápojem" se mi to daří spolehlivě.

Dala sis nějaké novoroční předsevzetí?
Běžně si vůbec žádné nedávám, ale letos je to výjimečné. Vůbec nesouvisí s pekárnou :-) Zasadím levandulové pole místo řepky, která je všude okolo:-) Letos bude malinké, ale časem, doufám, bude vidět z dálky.

No to je nádherné, těším se! A co bys přála Vaší pekárně do nového roku?
Veselé, stejně nadšené spolupracovníky a stále přízeň všech fajn zákazníků, které máme:-)A v neposlední řadě pekárna potřebuje už ty nové prostory a přeji jí, aby se dočkala co nejdříve.Všem přeji hodně radosti, zdraví, štěstí a možností plnit si své sny, jako to mám já.

A jakou kávu z naší nabídky máš nejraději?
Papua New Guinea Sigri. Nejraději mám espresso a občas i cappuccino. Podle nálady 

Moc díky za milé povídání a přeji Tobě i pekárně, ať se Vám stále plní sny!

Petra K.
11. 1. 2016