LETNÍ LEVANDULOVÉ "NEPŘEMÝŠLENÍ"

Po celkem vážné nemoci mám podle lékařů odpočívat a nejlépe vůbec nepřemýšlet. Tak se snažím a urputně přemýšlím, jak nepřemýšlet. :)
A postupně zjišťuji, že to celkem jde. Zvlášť když právě začíná jedno z mých oblíbených období – léto, prázdniny....a levandule...Díky téhle nádherné rostlině mi půjde „nepřemýšlení" o hodně líp.

Levandule se původně začala pěstovat na chorvatském ostrově Hvar, kde jsou jí dodnes plné lány. Proto se také Hvaru říká levandulový ostrov. Jak známo, tak se také tradičně hojně pěstuje v jižní Francii, v Provence. Ale dnes už nechybí ani na našich bylinkových a okrasných zahradách, na balkónech i v bytech.
Je krásná na pohled. Je krásná, když přivoníte. Je krásná v bytě, v kuchyni, pomáhá při stresu, nervozitě, nespavosti...
Když přivoníte k levanduli, bude se Vám krásně „nepřemýšlet". To mám vyzkoušené :)
Můžete jí skvěle využít i v kuchyni. Já jí mám nejraději v letní osvěžující limonádě, přidávám jí do máslových sušenek a do bylinkového másla. Nedávno jsem vyzkoušela zapečený kozí sýr s medem a levandulí a byla jsem příjemně překvapená, jaká dobrota z toho vzešla.

Sušenou levandulí si můžete vyzdobit byt a tím osvěžíte i vzduch. Ještě lepší je, když levandulí naplníte nějaký menší polštářek, pak budete mít klidný spánek. Skvělý je levandulový olej (v obchodech dejte pozor na kvalitu!) – do koupele, na masáže nebo přidat jen tak pár kapek do pleťového krému či tělového mléka.

Přeji Vám krásné letní „nepřemýšlení" hlavně ve zdraví . A jestli ještě nemáte levanduli, pořiďte si jí. Udělá Vám radost!

P.K.

30.6. 2015

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LEVANDULOVÁ LIMONÁDA

0,25 l + 1 l vody
200 g cukru
šťáva ze 2 citrónů
3 lžičky levandule – sušená i čerstvá

Do 0,25 l vody dáme cukru a levandulový květ,vaříme cca 2 minuty a pak necháme vychladnout. Do sirupu přilijeme 1 litr vody ( může být i perlivá, podle Vaší chuti), citrónovou šťávu a necháme vychladit v lednici.

LEVANDULOVÉ SUŠENKY

250 g hladké špaldové mouky
60 g třtinového cukru
120 g másla
1 vejce
3 lžičky levandulových květů
špetka soli

Promícháme mouku, cukr, sůl, pak přidáme máslo, vejce, levanduli a zpracujeme těsto. To rozválíme a vykrájíme kulaté (nebo jinak tvarované) sušenky. Při cca 180°C pečte 10-12 minut.

BYLINKOVÉ MÁSLO

125 g změklého másla
2 lžíce kopru
1 lžička saturejky
3 lístky levandule
2 lístky šalvěje
špetka soli, pepře
1 lžička citrónové šťávy

Čerstvé bylinky nasekáme najemno a utřeme s máslem. Pak přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu. Bylinkové máslo zformujeme do válečku, zabalíme do alobalu nebo do potravinářské fólie a dáme vychladit.

ZAPEČENÝ KOZÍ SÝR S MEDEM A LEVANDULÍ

čerstvý kozí sýr (4 kulaté kusy, cca 250 g)
4 lžíce medu
3 lžičky květu levandule (sušený i čerstvý)
špetka soli
olivový olej

Med nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte do něj levanduli. Předehřejte gril v troubě. Do zapékací misky lehce - vymazané olivovým olejem - vložte kozí sýr, lehce osolte a zalijte levandulovým medem.
Grilujte cca 8-10 minut, až sýr začne zlátnout po okrajích a než se začne roztékat.