O ANDĚLSKÉ ZMRZLINĚ

 

Náš dubnový rozhovor je o zmrzlině. O Andělské zmrzlině. Proč? Protože je výborná a protože nás i Vás bude provázet letos na většině námi pořádaných akcích. Byla jsem zvědavá, a tak jsem se zeptala na všechno kolem této zmrzliny přímo Anděly Vejražkové, která v Kamýku nad Vltavou zmrzlinu vyrábí. Andělská zmrzka. Už ten název zaujme a naláká. A pak když ochutnáte, pochopíte, proč je Andělská. Jenže ten název nevznikl jen proto, že tato zmrzlina je andělsky dobrá. Jak to všechno vlastně vzniklo, proč Andělská zmrzka a proč vlastně zmrzka?

Anděla: Už od malička jsem milovala zmrzlinu. Vždycky když jím nějakou hodně dobrou zmrzlinu, tak je to takový můj vnitřní výlet mimo realitu :-) Zavřu oči a vychutnávám si každou buňkou na jazyku její chuť. Asi proto bych řekla, že zmrzlina. A jak to vzniklo? Já bych řekla, že vývojem situace anebo to byla náhoda, bůhví. Nejdřív jsme točili klasickou opočenskou smetanovou zmrzlinu, ale s přibývající náročností zákazníků přibyla i vodová a sorbet z Opočna, ale nebylo to ono, každý vzpomínal na tu starou klasiku jahoda-banán ze Světozoru v Praze. Napřesrok jsme ji sehnali od jednoho pána, který ji vyráběl, ale na podzim se pokazila, tak jsem si řekla, že to zkusím na jaře sama. Přes zimu jsem oběhala různé úřady, udělala potřebné úpravy v provozovně a ke konci dubna mi přišlo rozhodnutí, že výroba ovocné bezlepkové a bezlaktózové zmrzliny bez přidané chemie se povoluje. Ještě týž den jsem nakoupila ovoce a druhý den se již mrazila ve stroji, nejdřív jí zákazníci nevěřili, tak jsme natočili vzorky do kornoutků a rozdávali ve frontě čekajících zákazníků na opočenskou, a když přišli na řadu, už chtěli jen tu naši, což nás hodně potěšilo ;-) A jak to bylo s tím názvem? Nejdříve jsme jí říkalitak neurčitě-naše. Ale pak jsem si řekla, že bych jí mohla dát jméno. Abychom věděli, kterou zmrzku si zákazníci přejí, abychom v tom neměli neustále chaos. Udělala jsem na našich fb stránkách takovou minianketku, aby mi i ostatní pomohli a eventuálně navrhli název. A dopadlo to asi takhle-Anděl, ale ta se jinak jmenovat nemůže než andělská, za prvé po tobě a zadruhé je prostě andělsky dobrá. Maminka mne hezky pojmenovala.

Petra: Podle čeho usoudíte, že tahle je opravdu dobrá a dáte ji do nabídky zákazníkům? Ochutnává celá rodina?

A:Já jsem hrozný labužník, a co se týká jídla, i velký rozmazlenec, takže každou zmrzlinu musím vždy ochutnat a pak teprve může do světa. A to nedej bože když děláme novou. Ta chuť vás musí vystřelit do oblak, pak je to teprve ono. Ochutnávačů je nás tam vždycky spousta, ale největší a nejkvalitnější ochutnávač je moje osmiletá dcera Rozálka, tak si myslím, že ten mlsný čumáček po mně zdědila :)

P: Jaký druh zmrzliny máte nejraději vy?

A: Popravdě? Nevím. Je to divný co? :) Ale miluju maliny, malinová, ta bude asi moje nejoblíbenější, ale jinak je prostě mám ráda asi všechny. Někdy mám chuť na tu, někdy zase na tamtu, je to různý.

P: Máte někdy období, že už nemůžete zmrzlinu ani vidět?

A: Ne. Ještě se mi to nestalo 

P: No, mně s kávou vlastně taky ne :) Prodává se zmrzlina i v zimě?

A: Já vlastně ještě nevím, jestli se prodává i v zimě. Minulý rok jsme ji prodávali do pozdního podzimu a začínáme až teď na jaře, ale co se týká ročního období a zmrzliny, tak bych řekla, alespoň podle sebe: na jaře milujete všechny zmrzliny, v létě si vybíráte víc osvěžující a ovocné a na podzim to jsou zase smetanové kořeněné a víc hutné.

P: Kolik druhů zmrzliny vyrábíte?

A:Tak to jsem nikdy nepočítala, ale odhaduji to tak na cca 40 - 45 druhů. Zatím...

P: Všimla jsem si, že vyrábíte i zmrzlinu bez lepku a bez laktózy. Předpokládám, že je v dnešní době o tyto druhy velký zájem.

A: Ve své podstatě Andělská zmrzka je bez lepku i bez laktózy, tedy ta ovocná a když do ní přidám mléčnou složku, tak  už je jen bezlepková. Určitě, zájem je veliký,hlavně i proto, že my nepoužíváme absolutně žádné chemické konzervanty, barviva, plnidla, dochucovadla, prostě nic, co do poctivé kvalitní a čistě přírodní zmrzky nepatří.

P: Zmrzlinu vyrábíte v Kamýku nad Vltavou. Prodáváte ji také přímo tam?

A: Andělská zmrzka se vlastně v Kamýku nad Vltavou narodila a ano, prodáváme ji zde jak natočenou přímo do kornoutků, tak i v eko-obalech.

P: My se těšíme, že se zúčastníte se zmrzlinou našich jarních a letních akcí včetně Mejdanů pro faunu. Chystáte nějaké novinky?

A:Taky se moc těšíme, už se na to se vší péčí připravujeme a moc děkujeme za vaše pozvání. Novinky, co se týká chutí zmrzliny, určitě chystáme, ale ještě máme na letošní sezonu jednu obří novinku, ale víc nemohu říci, nerada bych předbíhala

P: Tak to se necháme překvapit! Moc díky za rozhovor!

P.K.

23.4. 2018