MOKA EXPRESS aneb "GRAZIE, SIGNORE BIALETTI!"

Koupila jsem si jí před 15 lety při mé několikaměsíční cestě po Itálii. Ani už nevím, co mě k tomu tehdy vedlo. Asi moje italská hostitelka, která si v ní denně připravovala svojí domácí kávu. Tuhle elegantní konvičku má zaručeně doma každý Ital. Pamatuji si, že pro mě tehdy byla káva z ní příliš silná. Ani jsem neuměla kvalitu kávy příliš ocenit. Konvičku jsem si koupila, ale po návratu do Česka skončila zastrčená hluboko v kuchyňské skříňce. A já se vrátila k časově nejvýhodnější přípravě kávy, tzn. zalití rozpustné kávy nevalné kvality horkou vodou. Dobré a rychlé :(
Hodně dlouhou dobu zůstala moje konvička moka express kdesi hluboko zastrčená. Vídala jsem jí pouze při větších úklidech kuchyně nebo při mých několika stěhovacích akcích :). Viděla jsem jí vždycky moc ráda, připoměla mi Itálii. S nadšením jsem si v ní uvařila několik kafí. A pak zase šup s ní zpět kamsi hluboko...Moc zdlouhavý proces vaření kávy na můj tehdejší rychlý životní styl.
Ale po čase...po letech...po změně mého vztahu ke kávě (a nejen k ní)...po seznámení se s opravdu kvalitní, výběrovou kávou...po poznání rituálu přípravy kávy...jsem konvičku začala vytahovat z hlouby kuchyňské skříňky častěji a častěji. Dnes stojí na kuchyňské lince na čestném místě vedle kávovaru na espresso, aby byla vždy po ruce. Nepřipravuji si v ní kávu denně. Ale miluji ten rituál přípravy.
Konvička se skládá ze 3 částí. Do spodní nádobky se nalije voda. Sítko, které je uprostřed se naplní mletou kávou (středně hrubě mletou). Horní díl konvičky se zašroubuje a dá se vařit na sporák. Po chvilce začne káva vytékat z trysky v horní části. Když je horní část naplněná kávou, sundá se konvička ze sporáku, káva je hotová a může se podávat...káva je opravdu silná a pro mě ideální.
Tahle elegantní konvička už neskončí zastrčená kdesi hluboko v kuchyňské skříňce. Teď už ne.
Nezbývá než poděkovat panu Bialettimu, který jí v roce 1933 vynalezl.
"Grazie, signore Bialetti! Buon lavoro!"

P.K.
4.1. 2014