PÁR OBLÍBENÝCH RECEPTŮ

 

 

Jedna věc, kterou máme se Štěpánkou společnou, je vaření. Lépe řečeno postoj k vaření. Obě trávíme u plotny víc času než před zrcadlem (což si  většina z vás asi už všimla :). Nevaříme většinou podle receptů. Recepty jsou pro nás spíš jen inspirací. Pak improvizujeme podle toho co dům, spíž, lednice a zahrádka dají. Takže si určitě dovedete představit jaké je to občas dobrodružství!
Štěpánka je navíc vášnivá bylinkářka a duben je pro ní začátkem "bylinkových orgií" , tak jsem jí poprosila o pár receptů pro Vaši inspiraci:

Pesto z medvědího česneku
100g vlašských ořechů, 150g listů česneku, 50g parmazánu, olivový olej

Vše rozmixujeme tyčovým mixérem a naplníme skleničku s uzávěrem. Uchovávejte v lednici.
Medvědí česnek nahradí klasický česnek, nedráždí žaludek a hodí se skvěle do tvarohových pomazánek, polévek nebo jen tak na chleba se sýrem.


Luční sirup
Nasbírejte si bylinky dle libosti a výskytu ve Vašem okolí. Fialky, luční macešky, podběl, sedmikrásky, první pampelišky, hluchavky, květy hlohu, zběhovec apod. Nejlepší je sbírat na čistých místech, abyste je nemuseli moc oplachovat. Všechny dáme do velké sklenice, přidáme na plátky nakrájený citron, pokud máte bez chemického ošetření, tak i se slupkou a třeba pár hřebíčku nebo 1ks skořice celé. Vše přelijeme vodou, kterou necháme přejít varem a chvíli odstavíme, aby měla cca 80°C a necháme 24h louhovat. Výluh scedíme přes čisté plátno, nejlépe do keramického nebo skleněného hrnce(kov není na bylinky vhodný), přidáme třtinový cukr, pár lžic medu a šťávu z citronu, též přeceděnou přes plátno. Vše zahříváme na mírném ohni do varu. Dle libosti můžeme pouze nechat přejít varem a získáme řidší konzistenci. Pokud máte radši hustější, zahřívejte cca 1-2h, ale není dobré, aby při zahřívání bublal varem.

A já Vám doporučuji udělat si tuto zázvorovou limonádu:

Zázvorová limonáda (1 litr)
kořen zázvoru (cca 8 cm dlouhý)

3 citróny

0,5l vody

100g třtinového cukru nebo medu

Zázvor očistíme, nakrájíme na tenké plátky a dáme vařit do hrnce do 1/5 litru vody. Přivedeme k varu a necháme vařit cca 2-3 minuty. Pak necháme trochu vychladit a přidáme med nebo cukr a vymačkanou šťávu ze tří citrónů. Vše dobře promícháme a přecedíme do skleněného džbánu a přidáme 0,5 litru perlivé vody.

P.K.
16.4. 2016