ŔÍJEN, DÝNĚ, MUFFINY...

 

Říjen. Letošní začátek podzimu byl  ve znamení neobvykle teplého babího léta. Mohli jsme ještě vyrazit na piknik nebo si jen tak v klidu lehnout do vyhřáté trávy. Nastavovali jsme tváře slunečním paprskům jako bychom chtěli nasát ještě co nejvíce tepla a udělat si zásobu na dlouhou zimu. Ale chladná rána a brzký západ slunce nám dávají jasně najevo, že podzim převzal vládu.
Listí na stromech se začíná zabarvovat do neuvěřitelně nádherných barev a v přírodě je teď jako v pohádce.
Krámky a farmářské tržiště jsou zaplaveny dýněmi různých tvarů, barev a velikostí. Dýně jsou příbuzné s cuketami a melouny. Mají dužinu, která bývá nasládlá a obsahuje velké množství vody (záleží na druhu), vlákniny, stopových prvků (železo, fluor, jód, měď, mangan, molybden, selen a zinek). Je také velkým zdrojem draslíku, což podporuje odvodňování a působí příznivě na trávicí systém. Odrůdy s výrazně červeno-oranžovou dužinou mají vysoký obsah betakarotenu, který má protirakovinné účinky.
Dobrá a velmi zdravá jsou také dýňová semínka. Obsahují omega -  kyseliny, zinek, karotenoidy, mangan, hořčík, železo a měď. Můžeme je mlsat jen tak samotná nebo je přidat do různých pokrmů, pečiva, koláčů...
Dýně jsou nejlepší v kuchyni a na talíři. Existuje mnoho receptů a variant, jak s dýní naložit. Mezi asi nejčastější recepty patří dýňové polévky.
Jestli jsou u vás oblíbené muffiny stejně jako u nás doma, vyzkoušejte dýňové. Nemají chybu. A co je to vlastně muffin? Druh pečiva, má kulatý tvar a tak trochu připomíná malý dortík bez polevy. Existuje mnoho variant muffinů. Můžete si je dochutit snad všemi druhy ovoce, čokoládou, kakaem, oříšky, mandlemi, skořicí nebo břeba kávou. Výborné jsou i slané varianty. Muffin je taková univerzální dobrota ke snídani nebo svačině. Skvělé tipy na muffiny najdete na webových stránkách www.muffinarium.cz

A tady je recept na dýňové muffiny:

Ingredience:
300 g dýně
200 g hladké mouky - můžete použít i špaldovou
150 g třtinového cukru
100 g kvalitního změklého másla
1 velké vejce - nejlépe domácí nebo bio
100 ml mléka
1 prášek do pečiva
5 ks hřebíčku
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
Dýni nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vody dokud nezměkne, slijte vodu a dýni nechte vychladnout. Poté jí rozmixujte dohladka.
Vajíčko s cukrem a kořením vyšlehejte do hladké pěny a přidejte dýňové pyré. Přidejte mouku, prášek do pečiva a podle potřeby přilívejte mléko. Těsto by mělo být hustější  a lepivé.
Pak už jen těstem naplňte formy na muffiny. Plňte je jen do ppoloviny a pečte v troubě na 200°C asi 20 - 25 minut.
A věřte, že než stačíte vyslovit: "Upekl(a) jsem dýňové muffiny!", budou pryč :)

Dobrou chuť!

P.K.
12.10.2016